Energieopslag


Heel vaak komen er vragen over de opslag van energie in de vorm van warmte of elektriciteit. Veelal hebben mensen geen idee hoeveel energie er in de winter verbruikt wordt. Als ik het ga uitleggen, dan ga ik eerst de “eenheden” vergelijkbaar maken. Een kubieke meter heeft namelijk bijna 10 keer zoveel energie inhoud als een kWh. Dat betekent dat je bij een normaal verbruik van 1000 m3 aardgas je 10.000 kWh aan energie gebruikt voor verwarming. Op een koude dag gebruik je dan afgerond 10 m3 = 100 kWh aan warmte. Zonnepanelen leveren in de winter aanmerkelijk minder dan in de zomer denk aan 5 % Heb je in de zomer met 20 panelen op een mooie dag 40 kWh, in de winter is dat dan 5 % = 2 kWh. Dan zal ook duidelijk zijn dat een thuisaccu met 10 kWh inhoud bij lange na niet voldoende is. Dus elektriciteit gaat niet lukken.

Het alternatief is opslaan als warmte. Stel je kan in de zomer een grote hoeveelheid water opwarmen tot 30 graden Celsius. Hoeveel water heb je dan nodig om de warmte op te slaan als je het mag afkoelen tot 20 graden Celsius? Dan moet je denken aan honderden kubieke meters water. Een manier die wel wordt geprobeerd is warmte op te slaan in gesteente. Dat kan je elektrisch opwarmen tot een paar honderd graden Celsius. Je moet dan wel de elektriciteit in de zomer over hebben dus 10.000 kWh uit je zonnepanelen en dan gaan we ervan uit dat er niets verloren gaat. hiervoor heb je 35 -40 panelen extra nodig.

Kortom, er is nog geen techniek rijp om de energie op te slaan behalve in de grond met een WKO systeem (warmte koude opslag). Voor individuele toepassing is dit niet geschikt, te duur.