Dynamische energieprijzen
Iedereen gaat het merken, de energieprijzen zijn heel hoog. De meeste mensen hebben een tarief dat voor maanden tot jaren vastligt. Er is echter nu een manier om het contract op een andere manier af te sluiten: dynamische energieprijzen.
Als ik het heb over elektra: Elk uur van de dag worden de elektraprijzen op de energiemarkt aangepast. Dat is een dag van tevoren bekend. Dat kan variëren tussen bijvoorbeeld 10 cent en 35 cent. Bijna altijd is de prijs rond 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds hoog en rond het middaguur en ’s nachts rond 2 uur laag. Dat kan wel 20 cent schelen per kWh. Het is zelfs al voorgekomen dat de energieprijs negatief is geweest (bij veel zon en wind).
Waarom zeg ik dat? Als je je apparatuur aan kunt zetten als de energieprijs laag is en uit als het hoog is, kan je veel geld besparen. Welke apparatuur heb ik het dan over?
De grootverbruikers: wasmachine, wasdroger, afwasmachine, eventuele elektrische boiler, laadpaal, enz. Een was draaien om 8 uur ’s ochtends kost dan bijvoorbeeld 1 euro terwijl dezelfde was draaien om 14 uur de helft kost. Hetzelfde geldt voor de wasdroger, afwasmachine enz.
Gemiddeld is de energieprijs bij die dynamische energieleveranciers ook lager. Het energieverbruik wordt per uur gemeten door de slimme meter en daar is dan ook de prijs op gebaseerd.
Er zijn 2 manieren van afrekenen die afhankelijk zijn van de energieleverancier:
a. De kosten worden per maand afgerekend. Hier is dan de energierekening in de winter aanmerkelijk hoger dan in de zomer. In het algemeen verbruik je in de winter meer elektriciteit dan in de zomer. Zeker als je elektrisch verwarmt, bijvoorbeeld met een warmtepomp, ga je dit merken. In de zomer daarentegen gaat de energierekening omlaag, zeker als je zonnepanelen hebt
b. De kosten worden op een afgesproken bedrag vastgezet en zonodig aangepast. Per saldo betaal je totaal hetzelfde als bij a maar het is mooier verdeeld over het jaar.
Is er dan geen addertje onder het gras? Ik zou het geen addertje willen noemen omdat je het van tevoren kunt bedenken:
Heb je (te)veel panelen, dan krijg je minder terug omdat het terugleveren wordt gedaan tegen het uurtarief van dat moment en dat is dan laag omdat alle panelen in de buurt ook op hetzelfde moment terugleveren.
Het is een heel verhaal om te zeggen dat het echt wel aantrekkelijk kan zijn om over te stappen naar dynamische energietarieven maar dat je alert moet zijn op het moment van gebruik en levering van de energie. Gemiddeld is het voordeliger maar de grote winst zit hem in het energie verbruiken als de prijs laag is.
Het verhaal wordt in het geval van dynamische energietarieven echter veel gunstiger als er gebruik gemaakt kan worden van elektrische opslag (thuisaccu/ power Wall of elektrische auto) . Kan je de energie opslaan gedurende een halve dag, dan wordt aanmerkelijk beter, Zeker als je gaat terugleveren (goedkoop inkopen, duurder verkopen) of zelf de overdag opgewekte stroom, in de donkere uren kunt gebruiken.