Wat te doen


De energieprijs vliegt omhoog en dat was eigenlijk ook al heel logisch. De energie raakt op hoewel er altijd mensen zijn die het ontkennen of negeren en de problemen vooruit schuiven. Echter, het laatste half jaar is er angst ontstaan dat er niet voldoende gas zal zijn voor de winter. Het gevolg is dat de energieprijs een factor 3 tot 4 hoger is geworden.

Gelukkig kan je er veel aan doen, dat kost geld en dat kan je maar één keer uitgeven. Doe het dus met verstand. Ga niet zomaar in op de snelle oplossingen die je vindt op het internet. Kijk bij de onafhankelijke organisaties die tenminste eerlijke informatie geven. Helaas is het moeilijk om een totaalplaatje te schetsen want er zijn altijd zaken die nou net niet op jou van toepassing zijn.

Als je je eenmaal georiënteerd hebt, laat je dan adviseren. De werkgroep “Warm Opmeer” kan je daarbij helpen.

We willen proberen om alle benodigde informatiebronnen te leveren. We noemen de totaal uit te voeren maatregelen een project. In het deel “stappen” gaan we eerst het overzicht maken wat er moet en kan gebeuren. Daarvoor maken we handig gebruik van een stappenplan. Voordat je zomaar iets gaat doen zal je eerst moeten weten waar de problemen zitten. Van oudsher was het nauwelijks een probleem als je veel warmte kwijt raakt, je ging gewoon meer stoken. Dat was toen redelijk betaalbaar. Dat verandert nu drastisch. Ook als je van het gas af bent heb je een energierekening, al is deze wél lager.

In dit menudeel gaan we een stappenplan doorlopen. Denk dan niet ik ga meteen een warmtepomp kopen want dan snijd je jezelf in de vingers, later zal wel duidelijk worden waarom.