Wij, Marie Antoinette en Joke, buurtverbinders van OpmeerLeeft.nl, zijn bij Niek Houter geweest om hem te interviewen in verband met het 50-jarig jubileum van de Kerstcross Opmeer. Niek, nu 86 jaar, was samen met zijn vrouw Corrie en Jan Ensing de grondlegger van de nu zo befaamde Kerstcross van Opmeer. Niek heeft zich 30 jaar lang voor de Kerstcross ingezet, zijn vrouw Corry 35 jaar.
50 jaar geleden is de Kerstcross Opmeer (later ook wel de Hel van het Noorden genoemd) ontstaan als het rondje om de kerk. Niek, toen nog trainer atletiek, deed zelf aan atletiek en schaatsen. In 1956 is Niek ontdekt als schaatstalent in Davos. Helaas is hij enige jaren later moeten stoppen met schaatsen omdat het door een hernia niet meer ging. Naast het schaatsen deed Niek ook aan atletiek en met succes. Niek is zelfs tweemaal uitgezonden voor de wereldkampioenschappen. Eenmaal naar de wereldkampioenschappen veteranen veldlopen in Hannover en eenmaal naar de wereldkampioenschappen veteranen marathonlopen in Berlijn.
Nadat Niek gestopt was met schaatsen is hij begonnen met sigaren te roken en werd zijn conditie wat minder. Bij de daaropvolgende Kerstcross verloor hij van zijn kinderen, dat was zijn eer te na. Na die dag heeft hij geen sigaar meer aangeraakt.
Toen Niek, Corry en Jan het idee hadden om een rondje om de kerk te organiseren moest er natuurlijk ook een parcours komen. Niek en Jan hebben de boeren benaderd om te vragen of het parcours over hun land mocht. Voor de boeren was dat geen probleem want een ‘Herfstwond’ in het gras geneest altijd. Ook moest er iets verzonnen worden zodat de renners droog over de sloten konden komen. Dat was snel geregeld met een paar planken.
De eerste kerstcross gaf meteen een spectaculair nieuw record. Het record bleef echter niet lang staan, want bij nameting bleek het parcours in plaats van 10 km maar 8 km lang te zijn. Dit is het jaar daarna snel aangepast en de keer daarop was het parcours dus precies 10 km.
In het eerste jaar van de Kerstcross deden er 200 personen mee. Er waren mooie prijzen te winnen. De prijzentafel was echt Corrie haar ding. Zij zocht sponsors, en was daar maanden mee bezig. Dankzij haar inzet, 35 jaar lang, werd de prijzentafel al mooier en mooier en mede hierdoor kreeg de Kerstcross Opmeer een enorme bekendheid. Joop, een sporttherapeut uit de regio, wilde er ook bij betrokken zijn en sponsorde twee hoofdprijzen, een dames- en een heren mountainbike. Toen hij hoorde dat er ook kinderen meededen schonk hij gul nog 3 kinderfietsjes. In die eerste jaren werd er ook geen startgeld gevraagd omdat er sponsors genoeg waren.
In de eerst jaren liep Niek eerst zelf de run voor de andere lopers uit en zodra hij klaar was klom hij op het dak van VVS om de andere lopers binnen te praten. Daaruit is het ‘speakeren’ ontstaan. Niek werd ook wel de Theo Koomen van West-Friesland genoemd. Dankzij Schipper Kozijnen, sinds lange tijd hoofdsponsor van de loop, kregen zij klap reclameborden, die Niek overal neerzette als hij elders in het land moest ‘speakeren’, wat de bekendheid van de kerstcross Opmeer enorm vergrootte. Zo kwamen er steeds meer mensen op de loop af, bekende Nederlanders, maar ook atleten uit Duitsland, België en Kenia.
Leuke anekdote:
Gerrit, een van de deelnemers van het eerste uur, moest elk jaar op twee derde van de loop altijd even in de wallekant met de broek aof om een ei te leggen. Niek en Jan hebben toen bedocht om een WC midden in het land te zetten met een bord erop met Gerrit zijn naam. Gerrit zag het, moest verschrikkelijk lachen en ging erop zitten, maar of hij toen ook een ei heeft gelegd weet Niek niet meer. Ook raakte Gerrit zijn gebit eens kwijt in de bagger, hij viste het eruit, poetste het langs zijn kleren iets op en stak het weer terug in zijn mond. Dat soort dingen gebeurde gewoon. Ook verloren veel renners hun schoenen in de bagger en kwamen op sokken de finish over.
De Kerstcross is een pittige loop, maar desondanks erg populair, vooral ook in de regio. Zo zijn er gezinnen waarvan drie generaties de cross al lopen of gelopen hebben.
Zoals bijvoorbeeld de familie Koper uit Opmeer: Vader Piet heeft 10 keer meegedaan, zijn twee zoons Michael en Tom zijn 25 jaar geleden door de streethockey geronseld om ook met de loop mee te doen. Nu als volwassen mannen lopen zij de cross ieder jaar en inmiddels heeft de zoon van Tom, Daan (11) ook al een keer meegedaan.
Michael en Tom lopen de cross jaarlijks samen met een groep vrienden. Michael woont al heel lang in Spanje maar komt elk jaar met Kerstmis naar Opmeer speciaal voor de Kerstcross. Op dit evenement ziet hij al zijn vrienden weer. Dit is voor hen een happening en ze maken er met elkaar een feestje van. Na afloop staat er een vriend bij de Finish met een rugzak vol bier, dan nog een paar biertjes in de kantine en daarna met zijn allen naar de pizzeria.
Nog een leuke anekdote:
Een keer had Michael niet getraind voor de cross, dacht dat het zo ook wel zou lukken. Hij is als laatste over de finish gekomen. Sindsdien traint Michael voor iedere cross en als het hem weer lukt om hem uit te lopen is dat voor hem de ultieme test dat zijn conditie nog op peil is. Tijdens diezelfde cross deed er ook een deelnemer met een visuele beperking mee die hand in hand liep met een begeleider. Ongelofelijk knap dat die deelnemer de cross, die toch best heel zwaar is, helemaal gelopen heeft en niet eens als laatste eindigde.
En nog een sportieve familie: De familie Zutt, oorspronkelijk uit Hoogwoud, ook drie generaties die besmet zijn met het virus van de Kerstcross Opmeer. Vader Johan heeft de cross 10 keer gelopen, zijn dochter Barbara Zutt, een bekend triatleet, heeft vanaf haar zesde jaar meegedaan en niet onfortuinlijk, ze heeft twee keer de fiets gewonnen. Een keer als snelste van heel Nederland en een keer als snelste van Noord-Holland. Nu doen haar drie kinderen, Mick (11), Mats (9) en Ben (6) ook mee. Maarten, de broer van Barbara heeft vier keer meegedaan, zijn zoon Stefan (10) nu al twee keer. Jochum, de jongste broer van Barbara heeft twee keer meegedaan en zijn zoons, Teun, Mart en Job allemaal een keer en Teun werd meteen eerste bij de jeugd tot 12 jaar.
De Kerstcross Opmeer is in zijn bestaan steeds populairder geworden, zowel in binnen als buitenland. De routes zijn uitgebreid, er zijn nu ook wandelroutes en verschillende afstanden voor groot en klein. Er zijn jaarlijks duizenden inschrijvingen. Dat de cross zo populair is geworden is te danken aan de enthousiaste organisatoren, zeker die van het eerst uur, want een goed begin is het halve werk! Geweldig voor Niek om dit jubileum mee te mogen maken, het was tenslotte toch zijn kindje. Jammer genoeg maakt zijn vrouw Corry dit niet meer mee, zij is vorig jaar 11 oktober overleden.
OpmeerLeeft.nl feliciteert Niek Houter en de huidige organisatie met dit 50-jarig jubileum!