Op deze zonnige vrijdag spreek ik Keesjan Stapel over zijn geliefde Kerkhuys waar hij zich al 40 jaar voor inzet.
‘In 1983 ben ik lid geworden van de Kerkeraad en hebben we samen met burgemeester de Leeuw Stichting Behoud Hervormende Kerk Spanbroek opgericht. De kerk was niet meer geschikt voor kerkdiensten i.v.m. lekkage en ander achterstallig onderhoud. Delen van het plafond kwamen naar beneden en het was niet meer veilig. Vanuit de Stichting hebben we een subsidieaanvraag gedaan en kregen we 1,4 miljoen gulden van de minister van Cultuur om de kerk te restaureren. Met het geld konden we de buitenkant van de kerk en de toren restaureren. In een later stadium hebben we de volgende fase, het binnenwerk, van de kerk gerestaureerd met verschillende subsidiegelden.
In het jaar 2000 was de restauratie helemaal klaar zoals wij het wilden. Alleen hadden we nog de wens om het orgel te restaureren. In 2006 is het gelukt om het orgel te restaureren met subsidie geld. Het orgel wordt nu weer gebruikt, dat is natuurlijk geweldig.
De kerk is niet meer van de Hervormde kerk, maar valt onder de stichting behoud kerkelijke gebouwen. Tegenwoordig heeft het Kerkhuys een belangrijke culturele functie. Maar ook voor activiteiten, festiviteiten en doop, trouw en rouw gelegenheden wordt de kerk veelvuldig gebruikt.
In november 1998 hebben we de stichting Exploitatie Kerkhuys opgericht, dat is nu 25 jaar geleden. Dat vieren we met vier dagen feest op 23, 24, 25 en 26 november. 23 november is voor genodigden
24 november voor de ruim 40 vrijwilligers van het Kerkhuys en 25 en 26 november zijn er allerlei optredens. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor zondagavond via de website www.kerkhuys.nl. Zaterdagavond is uitverkocht. Onze voorzitter Jos Konijn is trots op het bestuur en alle vrijwilligers om het 25-jarig bestaan te vieren tijdens deze feestweek
Wat betekent het Kerkhuys voor jou?
‘Het Kerkhuys is erg belangrijk voor mij. Een deel van mijn familiegeschiedenis heeft hier plaatsgevonden. Mijn vader nam plaats in het Kerkbestuur en ik ben gedoopt in het Kerkhuys, net als mijn kinderen. Het Kerkhuys was voor mij een vertrouwde plek waar ik mee opgegroeid ben.
Het ging mij aan mijn hart dat het Kerkhuys verpauperde. De Rijksdienst Monumenten wilde zelfs het Epitaaf met grafmonument van de Heeren van Spanbroek uit de kerk verwijderen. Dat wilde wij als kerkbestuur niet. Burgemeester de Leeuw wilde dit ook niet. De historie van het gebouw zou daardoor geen betekenis meer hebben. Met subsidiegelden konden wij gelukkig de kerk restaureren en het belangrijke monument in het Kerkhuys behouden.
Ik ben trots op het resultaat van het prachtige gebouw en het enthousiasme van de bestuursleden en de vrijwilligers. Het Kerkhuys is behouden gebleven en we vieren nu het 25-jarig bestaan van de Exploitatie Stichting. Dat is natuurlijk fantastisch.
Vertel eens over de Koninklijke onderscheiding die je in ‘jouw’ Kerkhuys hebt ontvangen?
‘Dit jaar heb ik mijn 70e verjaardag mogen vieren in het Kerkhuys waar mijn familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen bij aanwezig waren. En als grote verrassing kwam Burgemeester Van den Hengel met zijn ambtsketting de kerk binnen en kreeg ik van hem een Koninklijke onderscheiding. Dat was natuurlijk een onvergetelijke dag voor mij.’
Keesjan, bedankt voor je mooie en bevlogen verhaal over het Kerkhuys en de feestweek volgende week. Veel plezier voor iedereen die daarbij aanwezig is.