Ondanks het herfstweer waren toch ruim 100 donateurs van Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer naar de jaarlijkse donateursbijeenkomst in ’t Kerkhuys afgekomen.
Natuurlijk nieuwsgierig naar het Jaarboek, sommigen ook voor het reünie-karakter van deze middag, maar velen ook voor het verhaal van de opgravingen op het voormalige BIK-terrein.
Ton Koelemeijer, in zijn rol als spreekstalmeester, constateerde bij de opening van de middag dat het goed is dat we naar verhalen luisteren en die verder vertellen. Niet alleen als hang naar het verleden, maar ook vanuit de gedachte ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, begrijpt de toekomst niet.’
Mensen hebben behoefte aan mooie verhalen, zo memoreerde hij. Als voorbeelden noemde hij de grote belangstelling tijdens De Gemeenschapsveiling voor bijvoorbeeld de Historische Fietstocht door Tim de Haan langs plekken uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor het beklimmen van de kerktoren van ’t Kerkhuys waarbij gidsen over de geschiedenis van de kerk vertellen.
Ook het verhaal van gastspreker Dieuwertje Duijn was er een waar de aanwezigen met grote aandacht naar luisteren. Als archeoloog verbonden aan Archeologie West-Friesland was zij betrokken naar het historisch bodemonderzoek op het terrein van de voormalige BIK-gebouwen.
Het onderzoek richtte zich specifiek op twee delen van het grote terrein: het stuk pal tegenover de Zaagmolenweg (waar rond 1727 een houtzaagmolen werd gebouwd) en het stuk helemaal aan het andere eind van het terrein (waar in de 17e eeuw een stolpboerderij werd gebouwd).
Met oude kaarten (die teruggingen tot begin Middeleeuwen), dia’s van opgravingen en een duidelijk, helder verhaal had ze de aanwezigen aan haar lippen. Het applaus na afloop was dan ook terecht.
Vlak voor de pauze nam voorzitter Kees van Dam van SHSO het woord. Hij stond kort stil bij de overleden donateurs, liet vol trots de cheque van de Rabo SupportActie zien (en deed een oproep voor meer stemmen volgend jaar), waarna hij overging tot presentatie van het Jaarboek, het 19e exemplaar alweer. Naar goed gebruik wordt het eerste exemplaar overhandigd aan de schrijver van een van de verhalen in het boek, dit jaar naar Marian Wittenberg – Schuurman die het verhaal van haar schoonmoeder Truus Wittenberg – Appelman had opgetekend. Een verhaal vol anekdotes en tijdsbeschrijvingen van 1924 tot 2022.
Naast dit verhaal staat in het jaarboek ook o.a. het verhaal van de IJssalon van Cor Mol. Verder het verhaal van ‘De kraamzorg in Spanbroek en omstreken van 1930 – 1970’ (met Annie Bonenkamp en Gré Kruunenberg), van de Sigaren- en sigarettenhandel van Pelt en de kasteleins van de Spanbroeker Buurt.
De donateurs gingen aan het eind van de middag met een hoofd vol verhalen én hun exemplaar van het jaarboek naar huis. Het bestuur van SHSO ging naar huis met een schat aan tips voor nieuwe verhalen. Verhalen die mensen verder willen vertellen.
Voor niet-donateurs is het boek à € 15 te verkrijgen bij de Readshop. Ook via de bestuursleden van Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer is het boek verkrijgbaar.